Islam ja muslimit Suomessa

Elämän tuhoaminen ja säilyttäminen

Murha

Jumala antaa elämän ja kuoleman. Siksi ihminen ei saa puuttua Hänen luomistyöhönsä tappamalla muita Hänen luotujaan. Murha tarkoittaa toisen ihmisen tappamista ilman islamin mukaista laillista syytä. Murhaaja tuomitaan ankarasti.

Sano: Tulkaa, niin luen teille, mitä Herranne on teiltä kieltänyt:
Hän on kieltänyt teitä asettamasta Hänen rinnalleen muita jumalia.
Hän myös käskee teitä kohtelemaan hyvin vanhempianne ja olemaan tappamatta lapsianne köyhyyden tähden; kyllä me ruokimme teidät kaikki.
Älkää tehkö siveettömiä tekoja julkisesti älkääkä salassa.
Älkää ilman laillista syytä surmatko ketään, sillä sen on Jumala kieltänyt.
Näin Hän on teille säätänyt, jotta te ymmärtäisitte.
Karjan suura (al-An’am), 6:151

Tappamisen vakavuudesta kertoo myös toinen Koraanin jae. Se vertaa yhden ihmisen tappamista kaikkien ihmisten tappamiseen. Niin vakava synti tappaminen on.

Tämän takia me säädimme israelilaisille, että jos joku tappaa yhden ihmisen muuten kuin kostoksi tai rangaistakseen rikoksesta, on kuin hän olisi tappanut kaikki ihmiset, mutta jos joku virvoittaa hänet henkiin, on kuin hän olisi virvoittanut kaikki ihmiset henkiin.
Pöydän suura (al-Ma’ida), 5:32

Itsemurha ja eutanasia

Uskovaiset, älkää kuluttako omaisuuttanne turhuuteen, vaan käykää yhteisestä sopimuksesta kauppaa. Älkää myöskään tappako itseänne. Jumala on teille armelias.
Naisten suura (al-Nisa’), 4:29

Koska ihminen ei kykene luomaan, hän ei myöskään ole vapaa hallitsemaan elämää. Jokaisen ihmisen elämä on lahja Jumalalta. Sillä on jokin tarkoitus, jota emme itse aina näe. Jumala on myös säätänyt jokaisen elämän pituuden. Sen vuoksi itsemurha on suuri synti. Useimmat, jotka päätyvät itsemurhaan, tekevät sen kun heidän mielensä on pahasti järkkynyt. Heidän tulisi kuitenkin ymmärtää, että elämässä on joskus vaikeuksia. Itsemurha ei paranna eikä ratkaise niitä.

Eutanasialla tarkoitetaan armomurhaa tai armokuolemaa. Ihmisen ei kuitenkaan pidä leikkiä jumalaa eikä pyrkiä päättämään toisen elämästä ja kuolemasta. Eutanasia on ihmisen tappamista. Kärsimyksen poisto ei ole peruste. Kärsimystä voi hoitaa ja lieventää normaalein lääketieteen keinoin. Aina voi tapahtua paranemista myös vaikeissa tapauksissa. Jumala päättää ihmisen elämän pituuden. Kärsimykselläkin on tarkoitus. Eutanasia on siksi kielletty islamissa.

Abortti

Islam sallii ehkäisyvälineet, mutta puolisoiden tulee sopia asiasta yhteisesti. Toinen puoliso ei saa käyttää ehkäisyä kertomatta toiselle. Sen sijaan on synti tuhota jo syntynyt elämä, eli kun sikiö on muovautunut kohdussa. Useimmat muslimioppineet sallivat abortin silloin, jos raskaus ja synnytys vaarantavat äidin hengen. Äidin hengen säästäminen on siis ensisijaista, ja abortti on pienempi paha.

, , , , , , , , , , ,

Islamilainen teologi al-Ghazali otti 1100-luvulla teoksessaan Ihya’ ulum al-din kantaa myös aborttiin. Hän toteaa, että lapsi käy ennen syntymäänsä läpi neljä vaihetta:

1. Siemenneste yhtyy naisen munasoluun. Näin syntynyttä ihmisen alkua on synti tuhota. Sen sijaan ei ole synti, jos siemennesteen ja munasolun ei anneta yhtyä. Al-Ghazali siis sallii ehkäisyn käytön.

2. Jos on jo muodostunut alkio, on iljettävää tuhota se. Tässä hän siis tuomitsee abortin raskauden alkuvaiheessa.

3. Jos elämä on puhallettu tuohon alkioon, on vielä iljettävämpää tuhota se. Tämä tuomitsee abortin raskauden loppuvaiheessa.

4. Synnin huipentuma on tuhota lapsi kun se on syntynyt.

Lähde: ”Islam – yhteinen uskomme”

* * * * *

Suomen imaami: Ei kuulu islaminuskoon

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar kertoo Suomessa olevien muslimien olevan järkyttyneita Ruotsin iskuista. Hän korostaa, ettei teoilla ole mitään tekemistä islamin uskon kanssa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaami Anas Hajjar. Kuva: YLE

Imaami Anas Hajjar kertoo, että islaminusko tuomitsee vääryyden ja väkivallan, jota tehdään siviilejä ja viattomia vastaan. Hän pitää jarkyttävänä, että terrori-iskuista Ruotsissa epäilty pommimies on viestissään vannonut islamin nimiin.

-Islamofobia on ollut nousussa viime aikoina ja pelkään, että tämä saattaa lisätä sitä entisestään. Muslimien enemmistöllä ei ole mitään tekemistä tuollaisten tekojen kanssa, mutta myös me muut joudumme maksamaan siitä, valitettavasti. Toivon, että muut eivät suostuisi ennakkoluulojen vietäväksi, sanoo Hajjar.

Hajjar vakuuttaa, ettei Suomessa ole tällaisia väkivaltaisia liikkeitä, eikä vastaavia tapahtumia tarvitse täällä pelätä.

-Minun korviin ei ole kantautunut mitään sellaista.

Väkivallan lisääntymistä yritetään estää opettamalla islamia paremmin erityisesti lapsille. Samansuuntaisesti ajatellaan myös islamilaisessa neuvostossa, Hajjar kertoo.

-Tällaiset teot voidaan estää, kun ihmiset tietävät, mitä uskonto todella sanoo.

Islamilaiseen yhteisöön Ruotsin tapahtumilla ei odoteta olevan mitään erityisiä vaikutuksia. Hajjar sanoo, että tapahtumista varmasti keskustellaan, kuten tällaisista tapahtumista on muutoinkin tapana keskustella muslimien parissa.

Lähteet: YLE Uutiset

Kotimaa 12.12.2010 klo 16:36 | päivitetty 5.6.2012 klo 17:56

http://yle.fi/uutiset/suomen_imaami_ei_kuulu_islaminuskoon/5685160

 

Mainokset

Avainsanapilvi

%d bloggers like this: