Islam ja muslimit Suomessa

Koraani

MINKÄTÄHDEN HALUSIN TOIMITTAA

KORAANIN SUOMEKSI.

Aikomukseni ei ole tehdä minkäänlaista lähetystyötä Suomessa Islaamin hyväksi, vaan ainoastaan antaa siitä suomalaisille oikeampi käsitys. Olen sitä varten jo 11 vuotta sitten toimittanut suomeksi englantilaisen lordi Headleyn kirjasen »Heräämiseni Islaamiin», jossa jo on melko paljon Koraanin lauseita suomennettuna. Mutta kun koko Pyhä kirja alusta loppuun on suomalaisessa asussa, on jokaisella haluavalla tilaisuus ammentaa suorastaan alkulähteestä. Uudessa Turkin valtakunnassa on ilmestynyt islaamilaisen maailman tuntijan Ömer Riza beyn hyviä Koraanin käännöksiä, jotka ovat painettuja latinalaisilla kirjaimilla. Niissä on tavallisesti arabialaisen alkutekstin lyhyet sanonnat käännetty vähän laajemmin ja käännökseen on (suluissa) lisätty selittäviä sanoja, joista käy ilmi, kuinka muslimit tämän paikan nyt ymmärtävät. (Samaan tapaan on jo menetelty Koraanin lainauksissa äsken mainitsemassani lordi Headlyn kirjassa.) Jotain tällaista on väikkynyt mielessäni: ei siis suomentaa Koraanin muinais-arabiaa sana-sanalta, joka kuulostaisi kankealta ja »kuivalta»; vaan aikaansaada joustava, mutta silti tarkka käännös Koraanin joka kohdan sisällyksestä ja merkityksestä, kuten mainitsemissani turkinkielisissä käännöksissä on tehty. – Rukouksissa, saarnojen teksteissä j.n.e., siis yleensä uskonnollisessa käytännössä, tulee tietysti kysymykseen vain arabiankielinen alkuteksti, kuten muslimit tekevät koko maailmassa: siinä ilmenee juuri islaamin suuri yhtenäisyys.

Me muslimit pidämme kunniassa juutalaisten ja kristittyjen kirjallisia uskonnollisia perinteitä, etenkin viittä Mooseksen kirjaa (nimitämme sitä: tavrat), Daavidin psalmeja (nimitämme zabur) ja neljää evankeliumia (nimitämme: indzil). Niinkään kunnioitamme juutalaisten ja kristittyjen profeettoja aivan samoin kuin omaamme. Te kristityt kunnioitatte myöskin suuresti juutalaisten uskonnollisia perinteitä, nimitätte niitä »vanhaksi testamentiksi». Kun tutustuisitte meidän muslimien kirjalliseen uskonnolliseen perintöön, alkaisitte ehkä enemmän kunnioittaa Islaamiakin. Ennakkoluuloihin on ylipäänsä syynä asiantuntemattomuus. Lordi Headley sanoo: »Muhammed ja Martti Luther taistelivat molemmat saman taistelun, vaikkakin eri aikoina maailmanhistoriassa. He taistelivat molemmat yhteisiä vihollisia vastaan: epäjumalanpalvelusta, kaavoja ja tekopyhyyttä vastaan.» Ehkä Koraanin suomalainen laitos auttaa totuutta harrastavia ihmisiä Suomessakin tähän käsitykseen. Olen asunut Suomessa yli neljännesvuosisadan ja huomannut, että Suomalaiset ovat valistuneita ja tahtovat saada oikean käsityksen kaikista asioista. Olenpa saanut kirjeellisiäkin kyselyjä Islaamin asioista. Koraanin suomennos on sekin lisä suomalaiseen kirjallisuuteen.

Tampere, 20/8 1942.

Z. I. Ahsen Böre.

Lähde on kirja jossa on koko Koraanin merkityksen käännös Suomeksi:

KUR’ANI KERIM

K O R A A N I

OPASTUS JA JOHDATUS

PAHAN HYLKÄÄMISEEN JA

HYVÄN VALITSEMISEEN”

[sivut 5-6]

KUSTANTAJA

Z. I. AHSEN BÖRE

Tampere 1942

Hämeen Kirjapaino Oy

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

KORAANI

Jumalan ilmoitus (risala)

 

Koraani on aivan poikkeuksellinen kirja. Se on ihmisen koko elämän tien kirja. Se on tarkoitettu kaikille ihmisille, kaikkina aikoina ja kaikkialla. Koraani on Jumalan ilmoitus ihmisille. Jumala antoi ilmoituksen profeetta Muhammedille. Koraani ilmoitettiin kokonaisuudessaan Profeetan elinaikana. Profeetta Muhammed välitti Jumalan ilmoituksen muille ihmisille. Koraanin alkuperäinen kieli on arabia.

Koraani on valoa elämäämme. Se on Jumalan lahja ihmisille. Se kertoo meille Jumalasta, ja profeetoista, jotka ovat meille esimerkkejä. Se opettaa meille, mikä on oikein ja mikä on väärin

Koraanin ensimmäiset jakeet, jotka enkeli Gabriel toi profeetta Muhammedille, olivat 96 suuran ensimmäiset viisi jaetta (96:1-5).

Koraanissa on 114 lukua, suuraa. Suuran nimeksi on valittu jokin niissä esiintyvä sana. Jokainen suura jakaantuu eripituisiin jakeisiin. Kaikki suurat, yhtä lukuun ottamatta, alkavat sanoin bismi Allahi al-Rahman al-Rahim – Jumalan, Armeliaan Armahtajan nimeen. Koraanissa ovat pitkät suurat alussa ja lyhyet lopussa. Vain Koraanin ensimmäinen suura on poikkeus: se on lyhyt. Se on Avauksen suura, Surat al-fatiha, joka muslimin pitää osata ulkoa.

Koraani säilyi aluksi profeetta Muhammedin aikalaisten muistissa ja jotkut heistä kirjoittivat sen osia paperille, taatelipalmun lehdille, nahalle ja eläinten luille. Profeetan kuoleman jälkeen Abu Bakr huolestui siitä, että muistissa oleva tieto ja kirjoitettu saattaisivat kadota. Hän pyysi Muhammedin kirjuria Zayd ibn Thabitia kokoamaan ilmoitukset yhteen mitään muuttamatta tai mitään lisäämättä. Tämä Medinan teksti annettiin Muhammedin leskelle Hafsalle säilytettäväksi. Teksti tarkistettiin vielä kerran. Sen teki Zayd ibn Thabit. Näin varmistettiin, että teksti oli ainoa oikea Koraanin teksti. Se lähetettiin kaikkiin valtakunnan suuriin kaupunkeihin.

KORAANIA PITÄÄ KOHDELLA KUNNIOITTAVASTI

Arabiankielinen Koraani on pyhä. Koraania on tarkoitus lukea ääneen ja kuunnella, jolloin sen kauneus ja lumovoima (sihr) tulevat esiin.

Ennen Koraanin lukemista

– on oltava oikeassa mielentilassa

– peseydyttävä

– naisella ei tule olla kuukautisia.

Kun Koraania luetaan, samanaikaisesti

– ei saa syödä eikä juoda

– ei saa puhua tai meluta.

Koraani tulee pitää siistinä eikä sitä saa panna lattialle tai likaiseen paikkaan. Monissa maissa istutaan Koraania luettaessa lattialla, jolloin Koraani on sydämen korkeudella lukijan edessä lukutelineellä (kursi). Koraanin lukijaa kutsutaan nimellä qari, ja se joka osaa koko Koraanin ulkoa on hafiz.

Koraani muistuttajana

Koraani muistuttaa ihmistä Jumalasta ja Hänen työstään. Se sanoo ihmiselle: Herää! Etkö tajua? Etkö huomaa miten kaikki on? Koraani kehottaa ihmistä palauttamaan mieleen Jumalan. (38:1, 87)

Koraani kehottaa ihmistä katsomaan, miten kaikki on maailmassa järjestetty. Miten hienosti kaikki on olemassa: kukat, puut, kivet, metsät, tasangot ja vuoristot, pilvet ja tähdet, yön ja päivän rytmi, lepo ja päivän askareet.

Ihminenkin on taitava tekemään kaikenlaisia asioita, mutta ihmisen tekoihin liittyy paljon ongelmia. Ihminen osaa rakentaa hienoja koneita. Mutta kun kone menee rikki tai sitä ei enää tarvita, ihminen joutuu miettimään, minne hän koneen laittaisi. Luonnossa tällaisia ongelmia ei ole. Puu tuottaa joka kesä uudet, vihreät lehdet, jotka tuottavat ravintoa ja auttavat kasvia kasvamaan. Mutta kun tulee syksy, on niiden aika lähteä ja luonnolla on niille uusi, upea tehtävä: ne maatuvat ja antavat maalle ravinteita. Mutta jos kännykän heittää metsään, se ei maadu, vaan siitä tulee ongelmajäte.

Kaikkea tällaista Koraani kehottaa ihmistä ajattelemaan: elämän kiertokulkua, asioiden liittymistä toisiinsa ja muuttumista. Kun ihminen palauttaa nämä asiat mieleensä, hän muistaa, että hän itsekin on osa Jumalan luomaa maailmaa.

Ihminen ei voi tietää, mitä seuraavana päivänä tapahtuu. Ihminen kulkee oman elämänsä tietä, jolle Jumala on asettanut ihmisen avuksi merkkejä, ettei ihminen eksyisi (16:15-16). Hän on asettanut yötaivaalle tähdet, että ihminen osaisi kulkea pimeässä. Hän on luonut hevoset, muulit ja aasit, jotta ihminen voi kulkea komeasti (16:8). Hän kasvattaa sateen avulla viljaa, oliiveja, taateleita, rypäleitä ja kaikkia hedelmiä (16:11). Koraani auttaa ihmistä huomaamaan tämän Jumalan luomistyön.

Jos ihminen olisi muistanut ja muistaisi aina, miten suuri ja kaunis on Jumalan luomistyö, ei Koraania olisi tarvittu lainkaan. Mutta ihminen unohtaa usein ja kuvittelee monet Jumalan luomat lahjat ihmisen aikaansaamiksi asioiksi. Ihminen unohtaa monta kertaa, että hän yksinään on hyvin köyhä. Vain Jumala on rikas, ei ihminen. (35:15)

Koraani on sinua varten

Koraani on Jumalan lahja ihmiselle. Koraani puhuu ihmisen kieltä ja antaa ihmiselle ajattelemisen aihetta. Koraani opettaa ihmistä kulkemaan oikein oman elämänsä tietä.

Koraanin yksi tärkeä opetus on kärsivällisyys. Se tarkoittaa sitä, että pitää odottaa ja olla rauhassa silloinkin, kun ei heti ymmärrä asioita. Koraanissa sanotaan, että kärsivällisyys on kaunista. Kaikki hyvä kehittyy maailmassa hitaasti ja siksi ihmisen on oltava kärsivällinen. Hyvää pitää jaksaa joskus odottaa kauan.

Koskaan ei opi mitään sellainen ihminen, joka sanoo tietävänsä, miten asiat ovat. Jos haluaa ymmärtää ja oppia uusia asioita, pitää aloittaa alusta ja olla vastaanottavainen. Kun sinä alat ensimmäisen kerran lukea Koraania, sinun pitää olla vastaanottavainen. Silloin et vielä voi tietää, millainen Koraani on ja mitä on usko. (42:52)

Koraanin lukeminen vaatii keskittymistä. Mikään muu ei saa häiritä sinua silloin. Koraanissa Jumala puhuu juuri sinulle silloin, kun luet sitä. Kun luet Koraania, olet lähellä Jumalaa.

Koraani on arabiaksi Qur’an, joka tarkoittaa ”lukemistoa”. Jae puolestaan on arabiaksi aya, joka tarkoittaa ”merkkiä”.

Lähde: ”Islam – yhteinen uskomme” (Isra Lehtinen, Egal Jama Abdellahi, Mikko Telaranta), 4. painos, v. 2007

Mainokset

Avainsanapilvi

%d bloggers like this: