Islam ja muslimit Suomessa

Ramadan-kuukausi ja paasto

Allaahin, Armeliaimman Armahtajan nimeen

Ramadân

Islâmin neljäs pilari:

Ramadân-kuukauden paasto

“Kun Ramadân alkaa,

Paratiisin portit avataan.”

[…]

2. Paastoaminen ja sen siunaukset

Abu Sa’id ‘Khudri (ra) kertoi Profeetan (saws) sanoneen:

Kun ihminen paastoaa päivän Allaahin vuoksi, niin Allaah ajaa pois Helvetin hänen luotaan seitsemänkymmenen vuoden matkan etäisyydelle.”

(Bukhârî ja Muslim)

Sahl (ra) kertoi Allaahin Lähettilään (saws) sanoneen:

Paratiisissa on Ar-Rayaniksi kutsuttu portti, ja ne jotka suorittavat Saum (paastoja) tulevat astumaan siitä Ylösnousemuksen Päivänä, eikä kukaan muu kuin he tule siitä astumaan. Tullaan sanomaan: ‘Missä ovat ne, jotka tapasivat suorittaa Saum (paastoja)?’ He tulevat nousemaan, eikä kukaan muu kuin he tule astumaan siitä. Heidän sisään astumisensa jälkeen portti tullaan sulkemaan, eikä kukaan astu siitä.”

(Bukhârî)

Islâmissa paastoaminen on palvonnallinen teko. Islâmin mukaisesti se tarkoittaa pidättäytymistä ruoasta, juomasta sekä seksuaalisesta kanssakäymisestä aamunkoiton (fajr) ja auringonlaskun (maghrib) välisenä aikana. On olemassa kahden tyyppistä paastoamista:

Ensimmäinen on pakollinen paasto, jota suoritetaan koko pyhän Ramadân-kuukauden (kuukalenterin 9. kuukauden) ajan, ja joka on siis neljäs Islâmin viidestä pilarista.

Toinen on vapaaehtoista paastoamista tiettyinä päivinä, joita käsitellään lisää myöhemmin.

Lähde:

”Ramadân – Islâmin neljäs pilari: Ramadân-kuukauden paasto”

1. painos 2007

IQRA – Islam Yhdistys ry. ja Maryam Elo

ISBN: 978-952-99897-3-7

Myös:

https://iqraislamkirjat.files.wordpress.com/2014/11/ramadan-kirja.pdf

https://iqraislamkirjat.wordpress.com/

* * * * *

Islamin viisi pilarila:

Paasto (Saum)

Ramadan on islamilaisen kuuvuoden yhdeksäs kuukausi ja islamin paastokuukausi. Paasto on yksi islamin peruspilareista. Sekä miehet että naiset paastoavat, mutta Koraani antaa erivapauden raskaana oleville ja imettäville naisille. Sairaiden ja matkalla olevien ei myöskään pidä paastota ja kun naisen menstruaatio alkaa ramadanin aikana, hänen ei tule paastota, vaan suorittaa puuttuvat päivät myöhempänä ajankohtana. Lasten ei tarvitse paastota, mutta kun he alkavat tulla murrosikään ja heidän katsotaan olevan uskonnollisessa mielessä varttuneita, rohkaistaan heitä kokeilemaan paastoamista ainakin muutaman päivän ajan tai osan päivästä.
Paasto kestää aamunsarastuksesta auringonlaskuun ja sinä aikana muslimi ei saa syödä eikä juoda. Seksuaalinen kanssakäyminen on silloin myös kielletty. Paastoa kuvaillaan Koraanissa suuran 2 jakeissa 183-185:
    ”Teidän, jotka uskotte, tulee paastota, samoin kuin piti paastota niidenkin, jotka ennen teitä elivät, jotta karttaisitte pahaa. (Paastottava on) määrätyt päivät. Mutta jos joku teistä on sairas tai matkoilla, on hänen paastottava joinakin muina päivinä, ja niiden, jotka siihen pystyvät, on paaston korvaukseksi ravittava joitakin köyhiä. Jos joku vapaaehtoisesti tekee hyvän työn, on se hänelle parempi. Mutta paastoaminen on teille kuitenkin kaikkein parasta (s.o. paastoamalla parhaiten täytätte Jumalan tahdon); tämä olkoon sanottu teille tiedoksi. ”Ramadaan” on se kuukausi, jolloin Koraani annettiin opastukseksi ihmisille ja selväksi todistukseksi (Jumalan) johdatuksesta, jotta hylättäisiin paha ja valittaisiin hyvä; tämän kuukauden aikana paastotkoon se teistä, joka on kotioloissaan, mutta jos joku on sairas tai matkoilla, on hänen sen sijaan (muuna aikana) paastottava yhtä monta muuta päivää. Jumala tahtoo tehdä sen teille helpoksi eikä tarkoita sitä teille taakaksi, – jotta paastopäivienne luku täyttyisi ja te ylistäisitte Jumalaa Hänen johdatuksensa tähden sekä olisitte Hänelle kiitollisia.”
(Koraani 2:183-185)
Koska islamissa noudatetaan kuukalenteria, ajoittuu paastokuukausi aurinkovuoteen nähden vuosi vuodelta aikaisemmaksi.

Voiman yö:

Voiman yö eli arabiaksi Laylat al-qadr on nimitys yhdelle ramadanin öistä, jonka tarkasta ajankohdasta on erimielisyyttä. Koraani kertoo, että tuona yönä ensimmäinen ilmestys lähetettiin profeetta Muhammedille (saas). Suurassa 97:3-5 sanotaan seuraavaa:
”Siunattu yö on arvokkaampi kuin tuhat kuukautta. Silloin laskeutuvat enkelit ja suuri henki Herransa käskyn mukaan kaikenlaisiin tehtäviin. Silloin vallitsee rauha ja kestää aamunkoittoon saakka.”
(Koraani 97:3-5)

* * * * *

Paasto

Paastokuukausi Ramadan on Islamilaisen kuuvuoden yhdeksäs kuukausi. Sekä miehet että naiset paastoavat, mutta Koraani antaa erivapauden raskaana oleville ja imettäville naisille. Sairaiden ja matkalla olevien ei myöskään pidä paastota ja kun naisen kuuukautisvuoto alkaa Ramadanin aikana, hänen ei tule paastota, vaan suorittaa puuttuvat päivät myöhempänä ajankohtana. Lasten ei tarvitse paastota, mutta kun he alkavat tulla murrosikään ja heidän katsotaan olevan uskonnollisessa mielessä varttuneita, rohkaistaan heitä kokeilemaan paastoamista ainakin muutaman päivän ajan tai osan päivästä.

Paasto (Assaum) kestää aamunsarastuksesta auringonlaskuun ja sinä aikana muslimi ei saa syödä eikä juoda. Seksuaalinen kanssakäyminen on silloin myös kielletty.

(Lähde: http://www.islamtampere.com/usko.html)

* * * * *

Vapaaehtoisesta paastoamisesta

Islamin mukaan, pakollisen ramadan-kuukauden paaston ohella, on hyvä ja suosittu (mustahab) paastoaa kaksi päivää jokaisessa viikossa eli suorittaa vapaaehtoisen paaston maanantaisin ja torstaisin.

Profeetta Muhammedin (Jumalan rauha ja siunaukset olkoon hänen ja hänen perheensä ja seuralaiseensa yllä) perimätiedon (hadithien) mukaan, hän (eli Allahin lähettiläs – Muhammed) paastosi (tai yritti paastoaa aina kun on mahdollista) maanantaisin ja torstaisin.

Tämä tieto välitti Profeetan vaimo Aisha (olkoon Allah häneen tyytyväinen) ja se tieto löytyy esimerkiksi Tirmidhin hadithien kokoelmassa josta on lainattu myös hadithien kokoelmassa ”Riyadussalihin” (kokoelman tekijä Yahya ibn Sharaf an-Nawawi (s. 631. – k. 676. hijran j.)) ja ”Riyadussalihin”:issa hadithin numero on 1257.

Profeetta suositteli myös vapaaehtoista paastoamista kolme päivää jokaisessa kuukaudessa (eli 13., 14. ja 15. päivän jokaisessa hijri-kalenterin kuukaudessa).

Nykytiede kertoo positiivisista/hyödyllisistä vaikutuksista ihmisen terveyteen.

Yksi esimerkki nykyteiden vahvistuksia tästä asiasta on kirja jonka kirjoitti brittiläinen lääkäri Michael Mosley, joka asiasta kertoi myös suomen TV-kanavassa MTV3 Uutisten haastattelussa.

Seuraava teksti kerttoo asiasta:

Hittidieetti kehottaa paastoamaan kaksi päivää viikossa

– Menin 1,5 vuotta sitten lääkäriin, olin ihan rapakunnossa. Lääkäri määräsi minulle jo diabeteslääkkeet, mutta päätin löytää toisen keinon, sanoo brittiläinen lääkäri Michael Mosley MTV3 Uutisten haastattelussa.

Suomessa tänään vieraillut lääkäri ja menestysdieetin keksijä Mosley löysi paaston ja dieetti-idean hädänhetkellä. Hänen isänsä oli jo menehtynyt elintasosairauksiin ja Mosleylle povattiin samaa kohtaloa.

– Perehdyin useisiin eri tutkimuksiin ja löysin viitteitä siitä, kuinka paasto on ihmiskeholle hyväksi, Mosley kertoo.

Mosleyn idea perustuu tavanomaiseen, noin 2000 kalorin ruokailuun viisi päivää viikossa, mutta kahtena päivänä pitäisi tyytyä vain 500-600 kaloriin.

– Ihmiskeho on evoluution alkuajoista tottunut siihen, että ruokailussa on pitkiäkin taukoja, kun ihmiset ovat etsineet syötävää. Ei ole hyväksi syödä viisi ateriaa päivässä ja vielä välipaloja päälle, Mosley painottaa.

Kirjan 1. painos jo myyty loppuun

Mosleyn dieetti on sen verran suosittu Suomessakin, että hänen muutama viikko sitten julkaisema kirjansa 5:2 – Syö, paastoa ja elä pidempään (WSOY) on myyty loppuun. Maailmanlaajuisestikin kirja on ollut menestys.

– Haluan varoittaa, että alussa paaston noudattaminen on hankalaa, mutta kahden viikon jälkeen tuska helpottaa ja tulee hyvä olo, Mosley lupaa.

Mosley uskoo dieetin laihduttavan ja vähentävän riskiä diabetekseen, muistisairauksiin ja sydän- ja verisuonitauteihin.

Helsingin keskustasta dieetillä löytyi sekä ymmärtäjiä ett vähemmän innokkaita.

– Mikäpä ettei, jos sietää olla nälissään, pohtii Matti Santero kirjan nähtyään.

– Voisihan tuota kokeilla, lupaa Erkki Ukkola.

Helsinkiläinen Laila pitää dieettikirjoja turhina, vaikka uskookin, että ne voivat toimia.

– Pitää syödä vaatimattomasti, mikäli mahdollista, eikä saa syödä liikaa. Se on minusta tärkeintä, Laila sanoo.

(MTV3)

Mari Karppinen

mari.karppinen(at)mtv3.fi

http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/hittidieetti-kehottaa-paastoamaan-kaksi-paivaa-viikossa/2013/09/1800339

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Avainsanapilvi

%d bloggers like this: